Η επισμάλτωση, μια παλιά μέθοδος προστασίας των μεταλλικών επιφανειών από όλων των ειδών τα διαβρωτικά συστατικά, χρησιμοποιείται στις μέρες μας με διαφορετικούς τρόπους εφαρμογής. Προσφέρει ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα με υψηλά πρότυπα υγιεινής, όταν όμως εφαρμόζεται σωστά. Συνεπώς, εκτός από την ποιότητα του υλικού που χρησιμοποιείται, σημαντικός παράγοντας για τη διάρκεια και το αποτέλεσμα είναι και ο τρόπος εφαρμογής.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τους δύο πιο διαδεδομένους τρόπους που χρησιμοποιούνται σήμερα για την εφαρμογή της μεθόδου της επισμάλτωσης καθώς και το αποτέλεσμα που θα έχουμε με τον καθένα.

Επισμάλτωση με πιστόλι

Εφαρμόζοντας την επισμάλτωση με ειδικό πιστόλι βαφής, έχουμε καταρχάς το ασύγκριτο πλεονέκτημα της ταχύτητας. Μετρήσεις έδειξαν ότι σε σχέση με την επισμάλτωση με πινέλο, η ολοκλήρωση του βασικού σταδίου των εργασιών είναι κατά 80% πιο γρήγορη. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο καθώς η ειδική τουρμπίνα αέρα που χρησιμοποιείται μπορεί να προωθήσει το υλικό ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα μέρη. Έτσι, κάθε γωνία καλύπτεται εύκολα με το σύνολο του υλικού χωρίς κόπο και με απόλυτη επιτυχία. Όλες οι ρωγμές, τα μεγάλα κενά, τα εξογκώματα και τα σπασμένα άκρα των ειδών υγιεινής μπορούν να καλυφθούν στο 100%, χάρη στην τουρμπίνα αέρα. Αντίθετα, κανένα πινέλο ή ρολό δε θα μπορούσε να φτάσει και να καλύψει επιτυχώς τα σημεία αυτά.

Το αποτέλεσμα είναι σε όλες τις περιπτώσεις ομοιόμορφο ανεξάρτητα από το είδος της φθοράς που είχε η επιφάνεια. Το κόστος φυσικά είναι πολύ χαμηλότερο για τον καταναλωτή καθώς χρησιμοποιείται και λιγότερο υλικό. Κατά 50% μικρότερη είναι και η κατανάλωση του ειδικού αεροσυμπιεστή HVLP σε σχέση με τα κοινά πιστόλια αέρα (κομπρεσέρ). Η χρήση είναι απόλυτα φιλική με το περιβάλλον, προστατεύεται ο χώρος και η υγεία μας και πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ΠΟΕ (VOC).

Επισμάλτωση με πινέλο ή ρολό

Σε αντίθεση με την προηγούμενη μέθοδο με πιστόλι, όταν η επισμάλτωση εφαρμόζεται με πινέλο ή ρολό, το πρώτο που θα παρατηρήσει κανείς είναι η πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια εργασίας. Επίσης, θα παρατηρήσουμε αναμφίβολα τα σημάδια που αφήνει το κάθε πινέλο (βενιές), καθώς και τις αστοχίες, την ανομοιομορφία και τις εμφανείς ατέλειες στο τελικό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό οι εγγυήσεις των εταιρειών που χρησιμοποιούν τη μέθοδο αυτή είναι μικρές χρονικά ή ανύπαρκτες.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό φαινόμενο κατά την εφαρμογή με πινέλο, είναι το δάκρυσμα (ή τρέξιμο) που παρατηρείται όταν το υλικό εφαρμόζεται σε μεγαλύτερο πάχος από το επιτρεπόμενο για καλυπτικότητα. Αυτό φυσικά δε μπορεί να ελεγχθεί εύκολα και έτσι στιγματίζει σχεδόν κάθε εργασία με πινέλο.

Ο αποχρωματισμός που παρατηρούμε συχνά, οφείλεται στα χρώματα που γίνονται πιο μουντά με την πάροδο του χρόνου και κιτρινίζουν. Επιπλέον, τα οικολογικά χρώματα εσωτερικής χρήσης, ξεθωριάζουν εύκολα όταν εκτεθούν σε εξωτερικές συνθήκες και χημικά απορρυπαντικά. Πρέπει λοιπόν να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και σε αυτούς τους παράγοντες.

Τέλος, το πάχος της στρώσης με πινέλο δε μπορεί να ελεγχθεί με αποτέλεσμα την παγίδευση αέρα κάτω από το υλικό που στη συνέχεια διαφεύγει κατά την αντίδραση και δημιουργεί κάθε είδους κρατήρες, τρύπες και πόρους. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται τοπική διάβρωση της μπανιέρας και αποκόλληση του χρώματος γύρω από τους κρατήρες.

Συμπερασματικά

Είδαμε, λοιπόν, σε συντομία δύο από τους πιο διαδεδομένους τρόπους εφαρμογής της μεθόδου της επισμάλτωσης. Εσείς, ποιον τρόπο θα εμπιστευόσασταν για το δικό σας μπάνιο; Τι θεωρείτε καλύτερο με βάση το αποτέλεσμα, τις επιπτώσεις στην υγεία σας και την επίδραση στο περιβάλλον; Περιμένουμε να ακούσουμε και να σχολιάσουμε και τη δική σας άποψη.